Projektien hallinta on mielentila

 

Monilla projektikonsulteilla on kovat lupaukset. Heidän mukaansa projekti kuin projekti pysyy hallinnassa, kunhan käytössä ovat heidän tarjoamansa projektinhallinnan prosessit ja työkalut.

Eihän se niin kuitenkaan käytännössä mene. Useimmat projektit ovat kaikista prosesseista ja työkaluista huolimatta jotain aivan muuta kuin tehokkaasti hallittuja kokonaisuuksia.

Loppujen lopuksi projektejahan kun ei edes voi tuosta vain "hallita".

Niinpä itse asiassa projektikonsultit eivät myykään todellista hallintaa. He myyvät ainoastaan hallinnan tunnetta, jota projektinhallinnan prosessit ja työkalut vahvistavat.

Projektien hallinta on nimittäin ennen kaikkea mielentila. Se on tunne siitä, että asiat ovat riittävässä määrin järjestyksessä ja pysyvät käsissä. Riippuen ihmisestä ja tilanteesta tuo tunne on enemmän tai vähemmän välttämätön asioiden aikaansaamiseksi.

Avainsanana luottamus

Hallinnan tunteeseen ei kuitenkaan välttämättä tarvita kaikenkattavia prosesseja ja työkaluja, joiden kehittäminen ja ylläpito maksaa rahaa.

Sen sijaan siihen tarvitaan ennen kaikkea luottamusta. Luottamusta toisiin ihmisiin. Luottamusta siihen, että he tosiaan tekevät sen mitä lupaavat.

Tuo luottamus taas syntyy vain ja ainoastaan ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa.

Ei siis niillä projektikonsulttien prosesseilla ja työkaluilla.

Jonkinasteinen hallinnan tunne on ihmisten toiminnalle välttämätöntä. Kannattaa silti vakavasti miettiä, miten sen voisi saavuttaa muuten kuin kalliiksi käyvillä prosesseilla ja työkaluilla.

 

Kuva: StartupStockPhotos/Pixabay